Blogs

Zie je als bedrijfsleider het bos door de bomen niet meer? 

3 mogelijkheden om een ommezwaai te creëren!

Er doet zich een probleem voor en je weet als bedrijfsleider niet van welk hout pijlen te maken. Je kan je wel voor het hoofd slaan, maar je ziet het bos door de bomen niet meer. Laat staan dat je weet hoe je aan die pijlen moet beginnen.

Men verwacht van jou de oplossing en eigenlijk leg je jezelf diezelfde druk op. Je voelt je machteloos en incompetent.

Deze gedachten zijn eigenlijk belemmerende overtuigen. Het is een ideale voedingsbodem voor een burn-out.

En dat willen we niet, trust me!

Tijd voor een ommezwaai!

In dit ongemakkelijke gevoel liggen ook kansen. Ik geef je 3 mogelijkheden om voor een ommezwaai te zorgen, zowel voor jezelf als voor je bedrijf.

1. Kom zelf van die piëdestal

Mensen hebben gemakkelijk de neiging om ‘de baas’ op een voetstuk te plaatsen. Ze kijken naar je op, verwachten dat jij alles oplost en bij momenten de redder in nood bent. Daarmee leggen ze de verantwoordelijkheid bij jou, waardoor jij het soms benauwd krijgt.

Wanneer je zelf zegt ‘Ik weet het ook niet, hoe denk jij erover?’, dan kom je zelf van die piëdestal af.

2. Zet je team mee aan het stuur!

Zeg eens eerlijk, wat is het precies waarover je zorgen maakt? Een eerste stap is om het aan jezelf te durven toegeven. De 2e stap is om dit ook luidop te durven zeggen.

Als je team weet wat er speelt, dan kan het een gedeelde verantwoordelijkheid worden.

Vaak weten medewerkers zelf wel wat anders of beter kan. Praat met elkaar, bekijk verschillende standpunten, kies een richting en spreek af wie welke taak opneemt. Koppel terug, geef feedback aan elkaar. En wat essentieel is, vier successen! 

3. Zorg voor jezelf!

Dit is iets wat bedrijfsleiders vaak met moeilijkst van al vinden. Elk uur van de dag spenderen ze aan hun job. Ook al zijn ze thuis bij de kinderen, hun hoofd draait nog overuren.

Zeker wanneer je zorgen hebt, dan is het moeilijk om eventjes de pauzeknop in te drukken.

Toch, het is cruciaal om voor jezelf manieren te vinden waarop je kan decompenseren. Eventjes de rem eraf, een moment me-time. Als je het niet doet, dan creëer je een fixed mindset. Je komt in een tunnelvisie terecht waardoor de problemen alleen groter worden en je de kansen niet meer ziet. Neem me maar op mijn woord, ik ben zelf hardleers geweest.

Te delicaat?

Ik kan me inbeelden dat de zorgen soms wat delicaat zijn. Misschien zijn ze te persoonlijk of ben je bang voor de impact? Dan is het nuttig om met iemand van gedachten te wisselen die geen enkel belang heeft bij je bedrijf.

Dat is precies wat ik doe. Mijn enige focus is dat jij als bedrijfsleider in jezelf blijft geloven en voluit voor je bedrijf gaat. Ik daag je uit om de zaken scherp te krijgen en laat je vanuit andere invalshoeken nadenken. Ik steek graag de handen mee uit de mouwen en zoek samen naar oplossingen.

Denk je 'Ja, zo'n sparringspartner zou me deugd doen!'

Wel, contacteer me voor een gratis kennismakingsgesprek! Ik luister naar de uitdagingen waar jij voor staat en we bekijken of we voor elkaar iets kunnen betekenen. En ook of het klikt, dat is ook belangrijk!

Daarna gaan we samen aan de slag. Misschien vind je het fijn om eens een hele dag in de materie te duiken zodat je ’s avonds met een actieplan naar huis kan? Dat behoort zeker tot de mogelijkheden!

Groetjes,

Kelly

De laatste nieuwtjes rechtstreeks in je mailbox?

Laat je gegevens achter, dan ontvang je alle Heart Rocking Inspiration als eerste!

  • PIT & co

  • Hanewijk 115a
    3118 Werchter
    BE 0723.824.886

Volg me online