Mobirise

Pittige blogs

Van je valkuil naar je kracht

Een eternal positivo, zo werd ik vorige week genoemd toen ik mijn coach-certificaat ontving. Toegegeven, ik blonk. Blij dat ik opnieuw een positivo ben. Opnieuw ja. Ik ben het lang geweest, maar een tijdje ook niet. ‘Hoezo, denk je?’.

Yep, positief zijn is altijd een grote kracht van mij geweest. Gedrevenheid ook eigenlijk. Door niks en niemand uit mijn lood te slaan. Altijd het goede zien in de mensen. Continu kansen zien. Gaan-gaan-gaan met die banaan!

‘Always look on the bright side of life’ en jullie denken wellicht Monty Python-gewijs ‘tudu tudu-tudu-tudu’. En dat brengt me bij mijn valkuil.

Als je overdrijft in je kwaliteiten, kan je in je valkuil terechtkomen. Voor een positivo als mij was dit dan wat naïef worden. Tegelijk schoot ik als gedreven persoon ook in mijn valkuil ‘geobsedeerd zijn’. 'Ik moet, ik zal, ik geef niet op, no mather what.' Een gevaarlijke combinatie met als gevolg een hoofd dat in overdrive ging.

Wat kan je doen?

Je kan, net zoals ik, tegen de muur lopen en ‘aan den lijve’ ondervinden wat je moet doen. Er zijn ook andere mogelijkheden. Je kan jezelf eens onder de loep nemen. Een interessant model hiervoor is het kernkwadranten-model van Ofman. Een hele mond vol, maar eigenlijk heel eenvoudig.

De meest verrassende manier om met dit model te werken, is door te denken aan iemand die je haat, echt iemand waarvan je tenen krullen. Je gelooft je oren niet, maar je kan er veel van leren.

Wat doet die persoon dat je zo ergerlijk vindt? Waarom loop je er in een grote boog rond? Wel, dat is je allergie!

Mobirise

Wellicht ben jij compleet het tegenovergestelde. Wat doe jij helemaal anders dan die persoon? Dat zegt is over jouw kwaliteiten, kernkwaliteiten zelfs.

Heb je soms ook voor dat je kwaliteit het van je overneemt? Dat je een beetje overdrijft? Dat je over jezelf denkt 'dju, ik ben weer te...'? Die 'te' duidt op je valkuil.

En dan nu het straffe van heel dit verhaal. Bedenk eens wat het positieve tegenovergestelde is van je valkuil? Dat is het positieve wat de persoon die je 'haat' eigenlijk wat teveel doet. Tadadaa, hier ligt je uitdaging.

Een voorbeeldje over mezelf

'Kelly, je bent wat te theoretisch nu', hoor ik je denken. Wel, hiernaast een toepassing op mezelf.

Als gedreven persoon is het voor mij een uitdaging om te leren loslaten. Let it go - let it go (wedden dat je nu weer een liedje begint te neuriën).

Mobirise
Na je weet wat je uitdaging is, komt het erop aan om hiermee aan de slag te gaan. Concreet voor mij 'Hoe kan ik meer loslaten, zodat mijn hoofd wat meer rust heeft'. Ondertussen heb ik al wat trucjes gevonden.

Benieuwd wat jij kan leren van een tenenkruller?

Mobirise

Neem gerust contact op voor een kennismakingsgesprek, waarin we zien wat we voor elkaar kunnen betekenen en of het klikt (ook belangrijk).

Daarna gaan we op zoek naar je uitdagingen én hoe je hiermee concreet aan de slag kan.

Wil je meer van dit soort blogs?

Dan kan je lid worden van onze Heart Rocking Community. Ik zet je dan mee op de mailinglist, waardoor je deze blogs rechtstreeks krijgt. Ik beloof dat ik je niet ga spammen. En als het toch niet is wat je wil, kan je jezelf ook gemakkelijk uitschrijven. 

Groetjes,

Kelly

Je kan me ook volgen op social media! Benieuwd naar meer?

Lid worden van de
Heart Rocking Community?

Dan krijg je regelmatig een nieuwsbrief.