Blogs

Gelijkwaardigheid als voorwaarde voor groei

Laat het effe binnenkomen.

Voor mij is dit een basisprincipe, een fundament om iedere verandering te realiseren.

Deze blog zat al een tijdje in de pijplijn en toen stierf George Floyd op een gewelddadige en onrechtvaardige manier. Het maakt op een verschrikkelijk manier duidelijk welke consequenties een ongelijkwaardige mindset kan hebben.

Black Lives Matter, meer nog; All Lives Matter.

Ik wil hier geen politiek manifest schrijven. Daarin zijn andere mensen veel bekwamer dan ik.

Ik grijp dus terug naar mijn initiële blog en focus me op het thema waarin mijn expertise ligt, namelijk organisatieontwikkeling. Want als ongelijkwaardigheid de bovenhand krijgt in je bedrijf, dan belemmert dit de ontwikkeling ervan, in de meest brede zin van het woord.


Je merkt het bv. wanneer mensen niet samenwerken, of elkaar tegenwerken. Als er veel wordt geroddeld of mensen zich uitgesloten voelen. Ook wanneer mensen uitvallen wegens ziekte.

Het is duidelijk dat er iets onder de waterlijn ligt. Belangrijke zaken worden niet gezegd en gaan een eigen leven leiden. Dat is nefast voor je bedrijf. Het heeft een negatief effect op je bedrijfsresultaten. Wat minstens even erg is (of zelfs erger); het heeft een negatieve impact op het persoonlijke welbevinden van mensen en op de werksfeer. Laat dit nu net 1 van de belangrijkste oorzaken van een burn out zijn. Het is dus belangrijk om te werken aan een gelijkwaardigheid-mindset.

5 positieve effecten van een gelijkwaardigheid-mindset

  • Er is een rijk pallet aan diversiteit tussen mensen. Gelukkig maar, anders zou het maar een saaie boel zijn. Bedrijven die mensen de ruimte geven om gewoon authentiek zichzelf te zijn, los van religieuze, seksuele, culturele, politieke of weet-ik-veel-wat achtergrond, creëren een open cultuur. Respect voor elkaar, daar start het mee.
  • Iedereen - van de aandeelhouder tot de poetshulp - is even belangrijk en heeft zijn eigen rol en verantwoordelijkheden. Ze vullen elkaar aan. Samen zijn ze een schakel in het systeem. Wanneer mensen dit beseffen en ook op zulke manier met elkaar omgaan, ontstaat er een vlakke structuur waarin mensen eigenaarschap opnemen.
  • Wanneer mensen zich gelijkwaardig voelen, dan durven ze hun mening te uiten. Uit feedback komen leer- en groeikansen. Mensen weten best wel wat anders of beter kan. Het ontbreekt hen vaak aan durf om dat ook te zeggen. Net daarom blijft alles met de zogezegde mantel der liefde toegedekt en ontstaan er destructieve dynamieken.
  • Iedereen heeft zijn eigen rugzakje met talenten, competenties en levenservaring. Met een gelijkwaardigheid-mindset zien we de sterktes van anderen, onze eigen werkpunten en waar we elkaar kunnen aanvullen. Het geheim zit in samenwerking.
  • Iedereen heeft naast zijn job ook een privéleven. Willen of niet, dat loopt door elkaar. Iedereen zit wel eens met zijn gedachten thuis of net omgekeerd. Het is fijn dat zorgen van thuis ook op het werk hun plek krijgen. Dit kan door erover te praten of indien nodig het werk tijdelijk aan te passen of te herverdelen. Niets is zo vermoeiend dan de schone schijn op te houden. In bedrijven met een gelijkwaardigheid-mindset, is dit niet nodig.

Hoe is het in jouw bedrijf?

Als je nu eens je eigen bedrijf onder de loep neemt. Hoe is het gesteld met het gelijkwaardigheidsprincipe? Waar liggen verbeterpunten?

Denk je 'Kelly heeft een punt, ik wil wel eens met haar praten!' Wel, graag! Stuur me een mailtje, dan prikken we een datum voor een gratis kennismakingsgesprek! 

Groetjes,

Kelly

De laatste nieuwtjes rechtstreeks in je mailbox?

Laat je gegevens achter, dan ontvang je alle Heart Rocking Inspiration als eerste!

  • PIT & co

  • Hanewijk 115a
    3118 Werchter
    BE 0723.824.886

Volg me online